Thursday, January 31, 2013

Kisah Soya Dan Keburukan Soya

Assalamualaikum .

Mungkin semua orang dah tahu kelebihan dan keburukan soya nie . Tapi ada ja yang masih minum soya . dan ada juga yang menjadikan soya sebagai feveqeettt diorang . Haa , macam aku lah . Dah tau soya tak elok untuk kesihatan , tapi minum jugak . soya kotak lah , tempe lah , soy collagen lahh . macam2 .






dari  ke'google'lan aku , nie yang aku dapat :


1) Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita. 
 2) Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda/otak. 3) Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak. 

 Kacang soya mengandungi satu susunan fotokimia (1) yang mengagumkan, dan susunan yang paling menarik ialah satu chemical bernama isoflavone (2). 

(1 : komponen yang aktif secara biologi yang terhasil dari tumbuh-tumbuhan.)

(2 : komponen / sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous, mengelak kanser, memperlahankan kadar osteoporosis dan mengurangkan risiko penyakit jantung.)

 Walaubagaimanapon, kandungan isoflavone ni bukan senang-senang dapat diekstrak dari kacang soya. Hanya selepas menjalani proses penapaian (fermentation) yang lengkap, barulah dapat menghasilkan isoflavone, yang dapat dihadam dengan sempurna dalam sistem penghadaman manusia. Dalam erti kata lain, kacang soya yang tidak menjalani proses penapaian sempurna, mempunyai kurang kandungan isoflavone dan tidak sesuai untuk diminum. 

Kacang soya juga mengandungi perencat enzim yang menghalang penyerapan tripsin dan enzim lain yang diperlukan tubuh untuk proses penghadaman. Proses memasak yang biasa tak mampu nak mendeaktifkan perencat enzim ini. Keadaan ini sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan gastric, kekurangan protein dan asid amino.

 Secara semulajadinya, semua kekacang mempunyai satu bahan kimia bernama ‘phytic acid (3)’ yang merupakan satu bahan anti-nutrien. Begitu juga dengan kacang soya. Malah, kandungan bahan ini dalam kacang soya adalah lebih berbanding kekacang lain.

 (3 : phytic acid mampu menghalang penyerapan mineral tertentu seperti magnesium, kalsium, zat besi dan zink. Laporan perubatan menunjukkan penduduk Negara Dunia Ketiga yang banyak mengambil kacang soya, mempunyai kekurangan mineral-mineral tersebut dalam badan.)

 Kacang soya juga mengandungi bahan kimia hemagluttinin (4) dan perencat tripsin yang merencatkan pertumbuhan manusia (di peringkat kanak-kanak). Bahan ini dapat di deaktifkan dengan proses penapaian. Antara produk dari kacang soya yang menjalani proses penapaian ialah tempe .

 (4 : link hemaggluttin ini lah yang membentuk jaringan virus H1N1 dan sekuel-sekuel nya)

 Tapi, bagi sesetengah produk soya, contoh air soya dan tofu, sebatian perencat ini masih wujud, walaupun sedikit.

 Keadaan ini juga bukan satu berita baik untuk kanak-kanak yang mengambil susu berasakan soya. Sesetengah ibu bapa menggantikan susu tepung (susu lembu) dengan susu berasaskan soya, tapi ia bukanlah sebaik yang disangka. 

Menurut Dr Jill Shneider, Prof Madya Sains & Biologi di Lehigh University, Betlehem, Pensylvania, bayi yang alergik kepada susu lembu tapi diberi susu berasaskan soya merupakan satu keadaan yang berbahaya.

 Satu kajian makmal dibuat ke atas tikus putih menunjukkan isoflavone yang bertindak sebagai hormone estrogen dalam kacang soya mampu mempercepatkan proses tumbesaran tikus makmal.

 Chemical ni kurang baik untuk bayi kerana ia bertindak seperti estrogen yang mengawal pertumbuhan lelaki dan wanita dewasa. Senang cakap, seolah-olah menggalakkan ia bayi membesar lebih cepat dari kadar yang sepatutnya.

 FAKTA: 2 gelas susu soya sehari, dalam masa sebulan, adalah cukup untuk mengubah masa kitaran haid wanita!

 FAKTA: Dikatakan, bayi yang diberi minum susu berasaskan soya menghadam phytoestrogen dari kacang soya, seolah-olah bayi tersebut menerima 5 biji pil perancang dalam sehari! Pergh!

 FAKTA: Pada 1991, penyelidik Jepun melaporkan bahawa penggunaan soya serendah 30 gram sehari atau 2 sudu makan, untuk sebulan, boleh menyumbang kepada peningkatan hormone tiroid, yang menyebabkan kanser tiroid.




Aku ada satu benda nak kongsi . 
Dulu time aku kerja 2 , 3 bulan di kedai nie , setiap petang aku kerap beli air soya kat tepi jalan . 
Then , isteri kepada bos aku perasan . Dia pun cerita kat aku yang adik dia pun suka soya . semua yang berkaitan soya , di minum/ makan . Adik dia tau soya tak elok untuk kesihatan , tapi minum jugak . Satu hari , adik dia kerap sakit pinggang . Tapi buat tak tahu ja , sebab anggap tu proses nak datang haid saja . Tapi lama-kelamaan makin sakit dan sakit . Diorang jumpa doktor , doktor cakap dia punya kidney makin rosak .   Kaji dan kaji . Kerosakan tu disebabkan soya . Doktor tu pernah sarankan adik dia kurangkan pengambilan soya . Tak kira lah apa pun . yg pasti berkaitan soya . Lepas berpantang tuh , dan pengambilan ubat dari doktor , dan keizinan dari Allah , adik dia pun kembali sehat . 



Kesimpulannya : Jangan terlalu gilakan soya . Dan sama-sama amalkan cara pemakanan Nabi Muhammad S.A.W.







No comments: